EMSAGS Project
Advanced Drone Training SurinameVeiliger en slimmer inspecteren van infrastructuur zónder hinder
elk detail hairscherp in beeld
In augustus 2024 is het team van GeoZICHT afgereisd naar Suriname om daar een meerdaagse Advanced Drone Training te verzorgen. Doel van de training was om 20 deelnemers van verschillende organisaties wegwijs te maken in hoogwaardige 3D geodata inwinning met drones. Thema’s die aan bod kwamen varieerde van missie planning en veldwerk op locatie tot fotogrammetrische dataverwerking, GIS analyses en visualisatietechnieken.
Training als onderdeel v/h emsags-project
Doel van het EMSAGS-project is om het beheer van kleinschalige goudwinning in Suriname te verbeteren en de toepassing van milieuverantwoorde mijnbouw-technologieën te bevorderen. Mede vanuit deze visie zijn de diverse betrokken stakeholders onlangs gestart met de inzet van drones om het beheer van de goudsector te verbeteren. Met de verkregen data wordt de mogelijkheid geschapen om de geografische ligging van bijvoorbeeld illegale ontbossing als gevolg van goudmijnbouwactiviteiten accuraat in kaart te brengen.
Dag 1: Theorie data-inwinning en -verwerking
De eerste trainingsdag stond volledig in het teken van een omvangrijk theoriedeel en is volledig verzorgd in één van de computerpractica lokalen op de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo. Deelnemers werden zo meegenomen in het belang van een gedegen vluchtvoorbereiding, varierend van het opstellen van een vlieg- en paspuntenplan en gebruik van RTK/PPK plaatsbepaling tot de impact van parameters als vlieghoogte, -snelheid, overlap, camera-instellingen en meteo condities op het eindproduct.
Dag 2: Naar buiten het veld in
Op dag twee vertrok de groep richting het dorpje Compagnie Kreek om de opgedane theoriekennis in de praktijk te brengen. Op locatie is er eerst stilgestaan bij het belang van checklists, procedures en het configureren van alle (rand)apparatuur. Vervolgens zijn er referentiepunten (GCP’s en CP’s) ingemeten m.b.v. static-GNSS en RTK-GNSS. Tot slot was het tijd om het hogerop te zoeken en werden de twee drones de lucht in gestuurd om het gebied van 60 hectare volledig voorgeprogrammeerd in te vliegen.
Dag 3: Dataverwerking en -analyse
De derde en laatste trainingsdag stond in het teken van het verwerken van alle in het veld verkregen gegevens. Onder begeleiding van ons zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het prepareren van alle ruwe meet- en beeldgegevens om deze hierna fotogrammetrisch uit te werken tot diverse producten. In de middag is er dieper op deze producten ingegaan en zijn deelnemers met verschillende applicaties bezig gegaan met aanvullende analyses zoals het uitvoeren van kwaliteitscontroles, volumeberekeningen en 3D visualisatie technieken.